ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 2010

2010-03-23 12:45

 

1 Με ποιον τρόπο θα γίνεται η παρακράτηση φόρου στους μισθούς με το νέο σύστημα σύνδεσης του αφορολόγητου με τις αποδείξεις; Μέχρι τώρα θεωρούνταν δεδομένο το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και από εκεί και πέρα παρακρατούνταν ο αντίστοιχος φόρος. Τώρα που το αφορολόγητο εξαρτάται από τις αποδείξεις θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος η παρακράτηση φόρου και θα γίνεται η εκκαθάριση με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης ύστερα από ενάμιση χρόνο;
Η παρακράτηση του φόρου θα εξακολουθήσει να γίνεται όπως και σήμερα, δηλαδή θεωρείται δεδομένο το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και η τελική εκκαθάριση της σύνδεσης με τις αποδείξεις θα γίνεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

2 Θα εξακολουθήσει να ισχύει το επιπλέον αφορολόγητο ποσό εισοδήματος ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών των φορολογουμένων; Θα συνδεθεί και αυτό με προσκόμιση αποδείξεων;
Ναι, θα εξακολουθήσει να ισχύει το επιπλέον αφορολόγητο ποσό εισοδήματος με τον αριθμό των παιδιών και δεν θα υπάρχει σύνδεση με την προσκόμιση των αποδείξεων.

3 Συμφέρει η απόδειξη από τεχνίτη ακόμη και αν ζητήσει υψηλότερη τιμή με βάση τον ΦΠΑ 19%;
Όλες οι αποδείξεις από τεχνίτες κτίζουν το αφορολόγητο και οι επιπλέον αποδείξεις προσθέτουν ωφέλεια φόρου. Εξάλλου όλοι μας θα πρέπει να συνεισφέρουμε στην πάταξη της φοροδιαφυγής!

 

 

4 Τα βενζινάδικα δεν εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης και μέχρι να υποχρεωθούν να το κάνουν θα περάσουν αρκετοί μήνες. Το ίδιο συμβαίνει με τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα. Θα χαθούν οι δαπάνες αυτές φέτος για τους φορολογουμένους;
Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει απόδειξη για να την επικαλεσθούμε και να αποδείξουμε το ποσό της δαπάνης που καταβάλαμε, δυστυχώς αυτές οι δαπάνες χάνονται.

5 Τι θα γίνει με τις αποδείξεις που είναι τυπωμένες σε θερμικό χαρτί στο οποίο αλλοιώνονται οι ενδείξεις; Πώς θα αποδεικνύει ο φορολογούμενος το ποσό της απόδειξης κατά τον έλεγχο; Θα μπορούσε ο φορολογούμενος να κάνει καταγραφή των αποδείξεών του με πλήρη καταγραφή όλων των στοιχείων της κάθε απόδειξης, δηλαδή τον ΑΦΜ, την επωνυμία της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία έκδοσής της και το ποσό σε μια κατάσταση ούτως ώστε να έχει το βάρος της απόδειξης των αναγραφόμενων ποσών που θα επικαλεστεί στην Εφορία και να έχει η ελεγκτική αρχή τη δυνατότητα διασταυρώσεων σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφισβήτησης.

6 Θα προσμετρώνται στις αποδείξεις και τα κοινόχρηστα στις πολυκατοικίες;

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι θα προσμετρώνται και οι αποδείξεις από τα κοινόχρηστα.

7 Αποδείξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από το εξωτερικό θα ισχύουν για το αφορολόγητο;
Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την αναγνώριση των αποδείξεων εκτός του εσωτερικού της χώρας.

 

8 Οι αποδείξεις από τα διόδια;

Οι αποδείξεις των διοδίων θα λαμβάνονται υπόψη στο σύνολο των γενικών αποδείξεων.

9 Οι τόκοι των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας θα εξακολουθήσουν να εκπίπτουν 100% από το εισόδημα;
Οι τόκοι των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας θα εξακολουθήσουν να εκπίπτουν όπως και σήμερα.

10 Θα καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί η μειωμένη φορολογία των κατοίκων μικρών νησιών (κάτω των 3.000 κατοίκων); Ποιες άλλες;
Μέχρι και σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοίνωσε την κατάργηση της μειωμένης φορολογίας των κατοίκων των μικρών νησιών. Καταργούνται οι απαλλαγές των εισοδημάτων που φορολογούνται κατά ειδικό τρόπο (εκτός των περιπτώσεων που αφορούν ειδικές κατηγορίες ομάδων όπως αποζημιώσεις απολυμένων εργαζομένων, πολύτεκνες μητέρες κ.λπ.).

11 Από το 2011 όλοι οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά.Τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους και όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο;
Θα μπορούν να υποβάλλονται οι δηλώσεις μέσω των ΚΕΠ, από λογιστικά γραφεία αλλά και μέσα από τη ΝΕΑ ΔΟΥ όπως προβλέπεται από την αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών εάν υλοποιηθεί.

12 Ποιες δαπάνες του φορολογουμένου θα λαμβάνονται υπόψη για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που θα πρέπει να δηλώνει στην Εφορία;
Οι δαπάνες που θα λαμβάνονται υπόψη για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που θα πρέπει να δηλώνεται στην Εφορία είναι

α. Κύρια κατοικία β. Δευτερεύουσα κατοικία γ. Αυτοκίνητα δ. Σκάφη αναψυχής ε. Πισίνες στ. Βοηθητικό προσωπικό

ζ. Αεροσκάφη- Ελικόπτερα η. Δαπάνη παιδιών σε ιδιωτικά σχολεία

Οι συνταξιούχοι θα εξαιρούνται σε κάθε περίπτωση από τα τεκμήρια.

13 Οι καταθέσεις και τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν οι φορολογούμενοι δεν θα περιλαμβάνονται στο ατομικό περιουσιολόγιο που θα δημιουργήσει η Εφορία προκειμένου να κάνει διασταυρώσεις με τα δηλούμενα εισοδήματα.Ωστόσο,τόσο οι καταθέσεις όσο και τα ομόλογα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του πόθεν έσχες;
Οι τόκοι των καταθέσεων θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν πόθεν έσχες.

 

14 Από το 2011 όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ δεν θα μπορούν να γίνονται με μετρητά. Θα πρέπει να βγάλουν όλοι οι φορολογούμενοι πιστωτικές κάρτες;
Αντί πιστωτικών καρτών θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρεωστικές κάρτες ή τραπεζικές ή προσωπικές επιταγές.

15 Πότε και πόσο θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων; Θα φτάσουν στα ύψη των ε μπορικών τιμών;

Η εξαγγελία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι θα αυξηθούν ώστε σταδιακά α φτάσουν στο ύψος των εμπορικών. Εκτιμάται ότι δεν θα αυξηθούν νωρίτερα από το καλοκαίρι.

16 Ποιους ωφελεί και ποιους επιβαρύνει η επιβολή Φόρου κατοχής μεγάλης ακίνητης περιου σίας;

Ωφελεί τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 600.000 ευρώ και επιβαρύνει ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία από εκεί και πάνω.

ΝΕΑ, ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ με αφορολόγητο 12.000
ευρώ και συντελεστές από 18% έως 40%.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ παύει να είναι δεδομένο και για να το «κερδίσουν» οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αποδείξεις αξίας 10% (για εισοδήματα από 6.000 έως 12.000 ευρώ) ή 30% (για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ).

Πρόκειται ωστόσο για το αρχικό σχέδιο του υπουργείου που αναμένεται να διορθωθεί, αφού το ποσοστό 30% κόβει μέρος του αφορολογήτου στα μεσαία εισοδήματα.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ.

Τέλος, οι συντελεστές 5% έως 20% για επιδόματα, αμοιβές ποδοσφαιριστών, καλλιτεχνών, βουλευτών, δικαστικών κ.λπ. Θα φορολογούνται με την κλίμακα. Παραμένει η αυτοτελής φορολόγηση τόκων καταθέσεων και αποζημιώσεων απόλυσης.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ.

Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, πολύτεκνες μητέρες, η αποζημίωση λόγω απόλυσης κ.ά.), αλλά σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 90% ΤΩΝ ΒOΝUS στις τράπεζες.

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ κόστους διαβίωσης.

ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ και υπεραξίας από βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών (με συμψηφισμό ζημιών).
ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ- ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ή δίγραμμες επιταγές κάθε συναλλαγή ιδιωτών και επιχειρήσεων πάνω από 1.500
ευρώ από 1-1-2011.

ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ για τα εισοδήματα του 2011.
ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ. Φόρος 5% και απαλλαγή από πόθεν έσχες για επαναπατρισμό εντός έξι μηνών.
ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ που αγοράζονται από επιτηδευματίες στο όνομα της εταιρείας για να μην τα εμφανίζουν στις δηλώσεις τους.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Πλην καταθέσεων και ομολόγων, όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε «φάκελο» από τη ΓΓΠΣ.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ με όλα τα υπουργεία. Από κόσκινο αμοιβές, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις.
ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ με το Δημόσιο άνω των 3.000 ευρώ από 1-1-2011.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ορισμένων επαγγελματιών. Το μέτρο αφορά ταξί, φορτηγά δημόσιας χρήσης, λεωφορεία ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα δωμάτια (χωρίς ελάχιστο όριο 7 δωματίων), κάμπινγκ, μηχανικούς- αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟΠO, βενζινάδικα, περίπτερα κ.ά.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ με βιβλία εσόδων- εξόδων για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ. Βενζινάδικα, περίπτερα, λιανοπωλητές, ταξί στη λίστα.
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΕΡΙΔΙΩΝ εταιρειών κατοχής και εκμετάλλευσης ακινήτων, με βάση τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων.
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ 20% (από 25%) του συντελεστή φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών.
5ΕΤΕΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 30 ετών.
ΦΠΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Εξαιρούνται ιατρικές υπηρεσίες, τράπεζες, καζίνα και όσοι εξαιρούνται από κοινοτικές οδηγίες.
ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - έρχεται νέα αυτοπεραίωση.
ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ χαριστικών φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ από ορκωτούς ελεγκτές για όλες τις επιχειρήσεις. Θα βεβαιώνουν τους φόρους της επιχείρησης. Συνυπεύθυνοι οι ορκωτοί ελεγκτές για πιθανή φοροδιαφυγή.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ. Μέσω τραπεζικών λογαριασμών όλες οι επιχειρηματικές συναλλαγές από 1-1-2011.

ΠΟΪΝΤ ΣΥΣΤΕΜ για τους ελέγχους και επί τόπου πρόστιμα.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (λογιστές, φοροτέχνες, εκτελωνιστές, συμβολαιογράφοι, κ.λπ. θα υπογράφουν ψηφιακά).

 

Πηγη : https://www.madata.gr/epikairotita/economy/52622.html